AGENSI ROSLINA HAJI ABD MAJID | RICH GENERATION GROUP

Followers

HOME R.G.G GETakaful AKTIVITI HUBUNGI ask.fm

13.6.16

PLAN TERBAIK PERSEDIAAN PERSARAAN SEBELUM UMUR 50TAHUN #RichGenerationGroup #BestTopChampionAgency #AgensiRoslinaHjAbdMajid

Sambil scroll through fb time rehat kejap dari buat kerja2 hakiki, terbaca article ni. Apa yang boleh dirumuskan dari article tersebut ialah:

Golongan professional / executive muda berusia 20 - 30 tahun pada tahun 2016

PERLU BERSEDIA UNTUK BERSARA PALING LAMBAT PADA UMUR 50 TAHUN.

Antara sebab-sebabnya adalah:
1. Bila kita berumur 50 tahun nanti, Company2 besar x akan mampu menanggung gaji yang kita akan demand.

2. Teknologi semakin banyak menggantikan tenaga kerja manusia, and maybe will completely take over sooner rather than later.(Antara sebab mungkin terjadi perkara #1 di atas)

3. Jangka hayat seseorang semakin panjang. Medical technology memastikan kita berpeluang hidup lebih lama jika diizinkan-NYA.
Menurut artikel tu lagi, kita (pemuda 20-30 tahun pada 2016) x perlu risau jika kita bersedia dari segi perkara2 berikut:

1. Mempunyai simpanan extra selain dari KWSP / EPF.
- Mungkin ramai di antara kita dah memulakan simpanan extra selain dari KWSP / EPF. Tapi adakah kita pasti bahawa wang simpanan extra itu disimpan di dalam platform yang betul2 menguntungkan anda? Platform simpanan yang betul2 menguntungkan anda adalah sebuah platform yang mempunyai investment link seperti plan I-Great Damai dan ataupun simpanan tetap yang menawarkan payout, seperti plan I-Great Idaman bersama Great Eastern Takaful.

2. Telah / sedang berusaha membeli rumah.
- Semua orang mengimpikan untuk membeli rumah, but do we know if kita betul2 layak untuk dapat a housing loan? In most cases, nak beli rumah kena ada wang simpanan yang agak besar jumlahnya. Maybe kita takde simpanan yang besar sekarang, tapi kita berada pada umur yang tepat untuk memulakan simpanan untuk membeli rumah. Kita boleh mulakan simpanan dengan plan2 simpanan yang mentioned in #1 above.

3. Merangka keperluan harian semasa persaraan anda kelak.
- Yang terbaik is if kita boleh simpan semua wang yang kita tak gunakan untuk keperluan harian. Tapi takkan kita tak enjoy sikit dengan duit gaji kita? So cara nak tentukan berapa banyak kita perlu ada dalam simpanan is dengan merancang keperluan semasa kita bersara.

4. Luangkan masa untuk mendapatkan income sampingan selain gaji bulanan.
- Maybe kita tak sedar, dalam seminggu lebih 20-30 jam kita gunakan untuk layan FB, Instagram or other social media. Why not ambik masa tu sikit, and gunakan untuk buat kerja part time utk pendapatan lebih. Kebanyakan kerja part time memerlukan kita utk commit masa tertentu di premis syarikat tersebut, tapi ada juga kerja2 part time yang kita boleh lakukan dengan bebas bergerak ke mana2 yang kita mahu seperti menjadi penasihat takaful.

Walaupun dah panjang type kat sini, masih banyak lagi kita boleh discuss bila cakap pasal perancangan masa depan. Kalau tak keberatan, you guys can always call me (013 - 2727174) to talk more about your savings plan or finding ways to get a side income.

Peace out ! :)